Διαδίκτυο και Εκπαίδευση





ΤΟ BLOGS ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Blogs In Education

       ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOGS    

Blog (Ιστολόγιο) είναι ιστοσελίδες που περιέχουν προσωπικές απόψεις, ιδέες, πληροφορίες για θέματα που επιλέγει ο χρήστης ή οι χρήστες να αναρτήσουν και ακολουθούν την χρονολογική σειρά. Εκτός από την ανάπτυξη κάποιων θεμάτων μπορεί να αναρτούνται φωτογραφίες, βίντεο, χρήσιμες συνδέσεις κτλ. Το πρωτότυπο με το blog είναι ότι οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν αυτά που προβάλλονται και να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τους υπόλοιπους χρήστες.
      Τα blogs αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα έκφρασης και επικοινωνίας. Κι οτιδήποτε σχετίζεται με την έκφραση και την επικοινωνία, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της εκπαίδευσης. Τo σχολείo,πέρα από το ρόλο της μετάδοσης γνώσεων και δεξιοτήτων έχει και το καθήκον να επιτρέψει στους μαθητές να αποκτήσουν ικανότητες έκφρασης .Χωρίς αυτήν την ικανότητα έκφρασης,οι μαθητές δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή (για ποιο λόγο να αφήσουμε ένα τέτοιο εργαλείο έκφρασης στην τηλεόραση;).
    Αυτό το ιστολόγιο  περιέχει πρόσθετο διδακτικό υλικό (video, εικόνες, ηχητικό κείμενο), προτάσεις για διάβασμα ή περιήγηση στο δίκτυο, σχολιασμό της επικαιρότητας, ανάθεση εργασιών προς τους μαθητές, ενημέρωση των γονέων κ.α. Είναι ένα κοινό ιστολόγιο με τους μαθητές της Ε΄τάξης,στο οποίο μπορεί  να καταγράφεται, η καθημερινή δραστηριότητα της τάξης, η διδασκαλία ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, μιας εκπαιδευτικής εκδρομής ή επίσκεψης, η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας σχετικής με το περιβάλλον, την αγωγή υγείας, ο σχολιασμός ενός βιβλίου, η πορεία εργασίας στο πλαίσιο ενός project κ.α.
     Κατάβάλλεται κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο των συνδέσεων,την ανάρτηση του υλικού και γενικότερα η χρήση του να έχει παιδαγωγικό και μόνο περιεχόμενο με την ευθύνη και εποπτεία του δασκάλου
     Καλό θα είναι η είσοδος ,η χρήση και η παραμονή του παιδιού στο διαδίκτυο στο  σπίτι να γίνεται με την επίβλεψη ενός ΕΝΗΛΙΚΑ.
                           
                       ΑΣΦΑΛΕΣ      ΔΙΑΔΙΚΥΤΟ
 Ασφαλής χρήση του διαδικτύου: Συμβουλές για γονείς
Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.

Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.

Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το  Διαδίκτυο.

Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του.

Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου: Συμβουλές για παιδιά   

Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος έμαθε τον κωδικό πρόσβασής σου, άλλαξέ τον αμέσως. Προσπάθησε να έχεις πάντοτε έναν κωδικό πρόσβασης τον οποίο κανένας δεν μπορεί να μαντέψει.

Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσεις να συναντήσεις κάποιον, φρόντισε αυτό να γίνεται πάντα σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του γονιού σου ή ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.
Όταν συνομιλείς σε κάποιο chatroom να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.
Να αποφεύγεις τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις είναι για να μας προστατεύουν. Είναι προτιμότερο να ανακαλύψεις ιστοσελίδες με επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο ανάλογο με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά σου.
Είναι σημαντικό να μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους. Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα αρχεία που έλαβες από τέτοια  ηλεκτρονικά μηνύματα γιατί μπορεί να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σου. Ζήτησε από τους γονείς σου να σου εγκαταστήσουν σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να λαμβάνεις μόνο τα μηνύματα που επιθυμείς.

                ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες ,οδηγίες και συμβουλές για τη σωστή χρήση του διαδικτύου κάνοντας κλικ επάνω στην εικόνα.

 Εδώ θα μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε καταγγελία σχετικά με παράνομο υλικό στο διαδίκτυο καθώς επίσης έχει συμβουλές και πληροφορίες για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και τη νομοθεσία.Κάντε κλικ στην εικόνα επάνω.
Η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 είναι χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις (με την υποστήριξη του ΟΤΕ).  Στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους σε θέματα χρήσης – κατάχρησης διαδικτύου για τα παιδιά και τους εφήβους. Λειτουργεί στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), στο Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μεσογείων 24, Γουδή, Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 09:00-15:00.Για περισσότερα κάνετε κλικ επάνω στην εικόνα.
                                             
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ